Blijf uit de dode hoek!

Ondanks veel inspanningen van bedrijven en overheden komt het helaas nog steeds voor: Dode Hoek ongevallen. Een fietser of voetganger begeeft zich op een voor de chauffeur moeilijk zichtbare plek, bijvoorbeeld direct naast de vrachtwagen. Dit wordt de Dode Hoek of blinde hoek genoemd. Vaak is de onwetendheid de oorzaak van het ongeval. De slachtoffers zijn meestal kinderen tussen de 11 en 20 jaar oud en senioren, de meest kwetsbare groepen dus. Speciaal voor basisscholieren is Vrijbloed  de Dode Hoek training gestart met als belangrijkste boodschap: Blijf uit de Dode Hoek!

Uniek concept

Bouwplaatsen kunnen gedurende een langere periode een risico zijn voor de veiligheid van in de buurt gelegen basisschoolleerlingen, waarbij met name de Dode Hoek of blinde hoek een belangrijke rol in speelt. Als transporteur in de wegenbouw kennen we deze risico’s als geen ander en we zijn er zelf onderdeel van. Daarom hebben we daarom speciaal voor hoogste groepen van de basisscholen deze Dode Hoek training ontworpen. Onze training is afgestemd op de wegenbouw en ondersteunt aannemers op het verminderen van ongevallen. Zo besteden we bijvoorbeeld ook aandacht aan de risico’s van de autolaadkraan, machines en bouwplaatsen. Daarom is de Dode Hoek training van Vrijbloed uniek.

Hoe doen we dit?

De Dode Hoek training bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. De lengte en inhoud van de theorie- en praktijkles wordt afgestemd met de opdrachtgever of aannemer. De theorieles besteed aandacht aan de gevaren van de Dode Hoek uitgelegd door een chauffeur met 21 jaar ervaring in de wegenbouw. Dit doet hij door aangrijpende voorbeeldsituaties, meerkeuzevragen, video’s en ervaringen te delen uit de praktijk. De leerlingen van groep 6, 7 en 8 worden getriggerd om zelf na te denken over verkeerssituaties met vrachtwagens, iets wat leerlingen niet altijd van huis uit meekrijgen. In de praktijkles wordt er eerst de koppeling gemaakt naar onze theorieles. Wat is er blijven hangen? Tijdens de praktijkles zorgen we ervoor dat alle leerlingen in aanraking komen met alle Dode Hoeken van de vrachtwagen. Een kind ervaart de Dode hoek pas echt als zij achter het stuur van de vrachtwagen mogen plaatsnemen.

Visie op veiligheid

Vrijbloed heeft veiligheid als hoogste prioriteit. Als bedrijf streven we naar werkzaamheden en transport zónder ongevallen. We zijn ons ervan bewust dat dit in sommige situaties niet altijd eenvoudig is en daarom bieden wij de Dode Hoek training aan. Onze vrachtwagens zijn nu al onder andere uitgerust met dode hoek stickers om medeweggebruikers alert te maken. Daarnaast maken wij gebruik van speciale camera’s en systemen om het zicht van de chauffeur te vergroten en zo het risico op ongelukken met andere weggebruikers te minimaliseren.